Što je to “unutarnje dijete” i zašto je važno za vaše mentalno zdravlje

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Unutarnje dijete utječe vam na život i zdravlje više nego mislite

Odnos između vašeg unutarnjeg djeteta i vas utječe na to kako živite, radite, mislite i djelujete. Ponekad vam se može činiti da je problem jasan, poput lošeg samopouzdanja, kritiziranja ili sabotiranja. Velika je šansa da je potonje svih tih izazova nesklad. Vaše unutarnje dijete valja promatrati kao zasebnu jedinku s kojom je potrebno ostvariti sklad i dati njoj ili njemu ono što im nedostaje.

Rad kroz nekoliko faza

Sve ovo može vam zvučati pomalo nerealno ako se do sada niste susreli s ovim pojmom ili niste znali na što se odnosi. To je proces kroz koji možete prolaziti sami ili sa stručnom osobom, a uključuje nekoliko faza. Potrebno je osvijestiti koja je to dob u djetinjstvu kada ste bili jako povrijeđeni ili vam se dogodila neka vrlo značajna situacija. Potom je potrebno osigurati siguran mentalni (ili ako vam je lakše fizički) prostor kako bi vaše unutarnje dijete izrazilo svoje emocije i patnju. Na vama je da ih čujete i priznate, koliko god mali ili veliki njihov problem bio. Naposljetku potrebno je pružiti im ono što im je potrebno i započeti proces izlječenja.

Iako se unutarnje dijete promatra kao pojedinac, sve ste to, naravno vi, odnosno puno mlađa verzija vas. Ovakvo postavljanje stvari samo olakšava proces i put do istinske problematike i potrebe. Za nekog je to ljubav koju nikada nisu dobili (ili pružali sami sebe), za druge razvod roditelja ili preseljenje. Što god bilo, moguće je da toga niste svjesni na odrasloj razini.

Kroz razgovor sa svojom mlađom verzijom lakše ćete doći do razrješenja starih blokada i izazova.

Prednosti i način rada ove metode

Odlučite li se na ovaj vid rada na sebi, osjetit ćete gotovo instant olakšanje jednom kada dođete do razloga onoga što vas muči. I dok je samostalan rad moguć kada se radi o manjim izazovima, ako ste doživjeli veću traumu bilo bi dobro da vas kroz proces vodi stručna osoba od povjerenja.

Prije svega važno je identificirati problematiku vašeg unutarnjeg djeteta, tj. stvari koje niste razriješili od djetinjstva. One utječu na vaš odrasli život (u većoj ili manjoj mjeri). Napravite listu emocija i misli koje imate o sebi i odnosima i svijetu te na koje načine inače izbjegavate emocionalnu bol.

Pogledajte postoji li obrazac koji se ponavlja i koje su to misli i vjerovanja vaše, a koje su vam drugi usadili. Potom napišite pismo kao osoba koja ste sada prema djetetu koje je prolazilo kroz određenu situaciju ili emocije. Napišite im sve što ste željeni da ste tada mogli čuti. Ponudite rješenje pomoću kojih se može nositi s tim stvarima i krenite ih sami prakticirati.

To može biti pisanje, crtanje, ples, meditacija, što god! I ne zaboravite pratiti svoje unutarnje dijete s vremena na vrijeme. Da li im nešto treba, jesu li sada sretni i zadovoljni. To je jedan od najvažnijih oblika brige i rada na sebi. Krenete li putem izlječenja unutarnjeg djeteta, svakako dodatno istražite relevantne izvore ili krenite s coachingom.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI