U kojim sve jelima možete koristiti slanutak?

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Podrijetlo slanutka veže se uz područje Mediterana i Bliskog istoka, međutim rasprostranjenost ove mahunarke nadilazi područja spomenutih regija. Tako je ova namirnica poznata i cijenjena u brojnim svjetskim kuhinjama, uključujući hrvatsku, u kojima se nerijetko koristi u varivima ili kao dodatak drugom povrću u pripremi jela.

Da se slanutak koristi u brojnim jelima nije nikakvo iznenađenje jer u sebi krije pravo malo carstvo hranjivih sastojaka. Najčešće se od njega rade namazi, odnosno humus, zatim juhe, salate ili bezmesne pržene kuglice poznatije i kao falafel. Ovu je orašastu mahunarku slatkastog okusa moguće i samljeti kako bi se dobilo brašno koje se pak može koristiti za peciva ili kruh.

Zašto jesti slanutak?

Kao i ostale mahunarke, nutricionisti preporučuju uvođenje slanutka u prehranu. Jedan od glavnih razloga je taj što ima manje kalorijaa sadrži gotovo jednako proteina koliko i meso. Osim toga, obiluje vlaknima, kao i kalcijem, magnezijem, manganom, cinkom, željezom i vitaminom K.

Da je ova mahunarka itekako zdrava, govori i činjenica da je uvrštena u EKOZONA ponudu u kojoj se nalazi veliki izbor proizvoda iz kontroliranog i ekološkog uzgoja, što potvrđuje i ekološki certifikat na proizvodima.

EKOZONA slanutak, osim što dolazi iz 100 % ekološkog uzgoja, u sebi nema dodatnih aditiva, stoga možete biti sigurni da konzumirate namirnicu s najboljim hranjivim vrijednostima.

Kako pripremiti slanutak?

Da biste slanutak mogli koristiti kao jedan od sastojaka svojih omiljenih jela ili prilikom isprobavanja novih recepta, ovu je mahunarku potrebno prethodno namakati kako bi se skratilo vrijeme kuhanja. Što se slanutak duže namače, to će i sam proces kuhanja biti kraći. Tako je najbolje ostaviti slanutak u vodi preko noći pa će za kuhanje biti potrebno 90 – 120 minuta.

EKOZONA slanutak, kao i ostali EKOZONA proizvodi dostupni su u svim bolje opremljenim supermarketima i trgovinama zdrave hrane, a pregled asortimana možete pronaći ovdje.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI