Znate li u kojim jelima možete koristiti slanutak?

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Podrijetlo slanutka veže se uz područje Mediterana i Bliskog istoka, međutim rasprostranjenost ove mahunarke nadilazi područja spomenutih regija. Tako je ova namirnica poznata i cijenjena u brojnim svjetskim kuhinjama, uključujući hrvatsku, u kojima se nerijetko koristi u varivima ili kao dodatak drugom povrću u pripremi jela.

Da se slanutak koristi u brojnim jelima nije nikakvo iznenađenje jer u sebi krije pravo malo carstvo hranjivih sastojaka. Najčešće se od njega rade namazi, odnosno humus, zatim juhe, salate ili bezmesne pržene kuglice poznatije i kao falafel. Ovu je orašastu mahunarku slatkastog okusa moguće i samljeti kako bi se dobilo brašno koje se pak može koristiti za peciva ili kruh.

Kao i ostale mahunarke, nutricionisti preporučuju uvođenje slanutka u prehranu. Jedan od glavnih razloga je taj što ima manje kalorija, a sadrži gotovo jednako proteina koliko i meso. Osim toga, obiluje vlaknima, kao i kalcijem, magnezijem, manganom, cinkom, željezom i vitaminom K.  

Da je ova mahunarka itekako zdrava, govori i činjenica da je uvrštena u EKOZONA ponudu u kojoj se nalazi veliki izbor proizvoda iz kontroliranog i ekološkog uzgoja, što potvrđuje i ekološki certifikat na proizvodima. EKOZONA slanutak, osim što dolazi iz 100 % ekološkog uzgoja, u sebi nema dodatnih aditiva, stoga možete biti sigurni da konzumirate namirnicu s najboljim hranjivim vrijednostima.

Da biste slanutak mogli koristiti kao jedan od sastojaka svojih omiljenih jela ili prilikom isprobavanja novih recepta, ovu je mahunarku potrebno prethodno namakati kako bi se skratilo vrijeme kuhanja. Što se slanutak duže namače, to će i sam proces kuhanja biti kraći. Tako je najbolje ostaviti slanutak u vodi preko noći pa će za kuhanje biti potrebno 90 – 120 minuta.

EKOZONA slanutak, kao i ostali EKOZONA proizvodi dostupni su u svim bolje opremljenim supermarketima i trgovinama zdrave hrane, a pregled asortimana možete pronaći ovdje. 


Darujemo jednu čitateljicu paketom EKOZONA proizvoda.

Pravila su jednostavna:

  • Kako biste sudjelovali u darivanju, u komentare ispod, na webu napišete #shehr
  • Zapratite EKOZONA na Facebooku i Instagramu
  • Preporučite prijateljima… Vaše nam je mišljenje važno!

Prijave primamo do 4. ožujka točno u podne.

Random biramo, a dobitnici nakon objave svoje podatke (ime i prezime, adresa i broj telefona) dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama. Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana od javljanja dobitnika.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Ako želite provjeriti jeste li jedan od dobitnika, upišite svoje ime u tražilicu.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI