5 loših navika čišćenja zbog kojih vaš dom ne blista onako kako biste željeli

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Navike vam mogu pozitivno, a i negativno utjecati na život. Ako se brinete o svom domu, no stvari nikada nisu onako kako zamišljate, možda ste razvili neke loše navike (kako vi tako i vaši ukućani). Na ovih 5 navika čišćenja moguće da niste obratili pozornost do sada, a kriju rješenje za čist i uredan dom.

Iako danas puno usluga koristimo online i dalje se čini da se razni papiri nikada ne prestaju akumulirati. Časopisi, školske zadaće i projekti, obavijesti… svemu tome ne treba puno da se pretvori u “pravo malo brdo”. Za početak odredite mapu ili ladicu gdje ćete ih sve držati do razvrstavanja. Time ćete ukloniti nered, ali i pobrinuti se da ne izgubite ništa važno. Potom uzmite dan u tjednu i razvrstajte one koji su za smeće, čitanje, potpisivanje, plaćanje.

Kada ste zadnji put temeljito oprali glavu usisavača ili krpu za pod i ostale površine? Ako ih samo otresete kroz prozor ili pokupite koju mrvicu/dlaku to ne znači da je vaša oprema za čišćenje – čista. Osim vanjskih dijelova obratite pažnju i na filtere na perilicama rublja i suđa, cijevi i slično. Sve to produžit će vijek vašim “pomagačima”, ali i poboljšati njihovu funkcionalnost.

Gomilanje hrane u frižideru

Varivo koje se već treći dan nalazi zabačeno u kutu frižidera u nadi da ćete ga pojesti. Jogurt kojem je istekao rok, ali “to je ionako samo okvirni datum”. Već poznajete sebe i svoje ukućane i ako znate da ne jedu ostatke ili petkom naručuju pizzu, nemojte bespotrebno gomilati hranu. Radije je bacite (nastojte kuhati dovoljno da nema puno viška) ili donirajte. Sve što dugo stoji, a uz to je nepravilno skladišteno rezultirat će neugodnim mirisima, a i plodno je tlo za razvoj bakterija.

Prašinu ostavljate za kraj

Čini se kao logičan potez: brisanje prašine kao zadnji korak u “generalki” doma. No, stručnjaci kažu kako bi prašinu trebali očistiti prije usisavanja. Dok je uklanjate s polica i elemenata, osim na krpi, dio će završiti na podu. Stoga ima više smisla da je upravo usisavanje i pranje poda zadnji korak u postupku čišćenja stana ili kuće.

Povezano: Evo kako smanjiti količinu prašine u domu uz 3 jednostavna trika!

Predugo odgađate

U poslovnom svijetu reklo bi se da “najbolje radite pod pritiskom”. Drugim riječima, ako je rok za projekt mjesec dana, vi ćete sve obaviti u zadnja 2 dana. Istom tehnikom vode se i neki ljudi kada se radi o čišćenju doma. Gomilaju odjeću, suđe, stvari, papire, prašinu… sve dok prostor počinje biti neprepoznatljiv i tada se bacaju na veliko čišćenje. Nastojite zamijeniti ovu lošu naviku sitnicama koje ćete obaviti svakodnevno. Poput pražnjenja gotove perilice i stavljanja nove ture posuđa/rublja. Svakodnevnim bacanjem smeća, nepojedenih ostataka, reklama, kataloga… Možda vam se to čini kao mala stvar naspram ribanja kupaonice, no sve to dat će vam vrijeme, energiju i prostor za druge, važnije stvari.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI