Najljepši otoci Jonskog mora koji su pristupačni turistima

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Grčka tradicionalno predstavlja jednu od najpopularnijih destinacija za ljetovanje turistima iz regije i cijele Europe. Kao priobalna država, posjeduje veliki broj uvala, sakrivenih plaža, pećina, otoka i netaknute prirode koji mame ljude da svoj godišnji odmor ili pauzu od učenja za ispite provedu upravo na nekoj od čuvenih lokacija u Grčkoj.

Kao zemlja s dugačkom obalom, Grčka ima da ponudi nešto za sve turiste ovisno od potreba, afiniteta i financijskih mogućnosti.

U nastavku teksta smo predstavili nekoliko grčkih otoka u Jonskom moru koji su pristupačni, dok ujedno posjeduju sve što jedno kompletno ljetovanje treba da ima.

Kefalonija – najveći otok Jonskog mora

Kao mjerila za pristupačno putovanje za turiste iz naše regije, uzeli smo cijene hrane u restoranima, pića u barovima i klubovima, iznajmljivanja automobila, kao i sveukupne cijene aranžmana popularnih agencija. Kefalonija posjeduje velike kapacitete po pitanju pružanja širokih mogućnosti svojim posjetiocima, s obzirom na svoju veličinu.

Čuveni Jonski otok omogućava vam da obilazite nestvarne plaže, kupate se u tirkiznom moru, jedete kvalitetnu hranu i naspavate. S druge strane, za one koji žele dinamičniji provod do ranih jutarnjih sati, ovo je idealna prilika za putovanje s društvom.

Rezervirajte aranžman za Kefaloniju na vrijeme i uvjerite se u sve mogućnosti ovog fantastičnog otoka. Po povoljnim cijenama možete doživjeti čari Mediterana i provesti kvalitetno vrijeme.

Čuveni lokaliteti koji su nezaobilazna točka svih posjetilaca jesu najprometnija luka Fiskardo, fotogenični gradić Asos, glavni grad Argostoli, planina Ainos. Što se tiče kupanja, ne smijete propustiti posjetu Mirtosu, Antisamosu, Petani plažama, kao ni Melisani podzemnom jezeru i pećini.

Zakintos – zagarantiran provod i tirkizno more na jednom mjestu

Zakintos važi za jedno od najpopularnijih destinacija kada se radi o grčkim otocima jonskog mora, pa je tako čest izbor ne samo turistima iz regiona, već pretežno iz Velike Britanije.

Pa ipak, uplata aranžmana za ljetovanje na Zakintosu ne zahtijeva naročito puno novca, te možemo reći da spada u pristupačne lokacije, naročito ako se odlučite za prijevoz autobusom.

Ovdje ćete naići na prelijepe gradske plaže i razne uvalice do kojih se jednostavno stiže brodićem. Otok je čuven po Navagio plaži s napuštenim brodom i kristalnom bijelim kamenčićima i upečatljivo svijetlo plavim morem.

Pored Brodolom plaže, kako se još naziva plaža do koje se stiže isključivo brodom, veoma jednostavno automobilom ili skuterom na iznajmljivanje možete doći do plaža kao što su Stenitis, Limnionas, Agios Sostis, Koukla.

Još jedna od atrakcija koja turizam na Zakintosu čini toliko živim jesu Caretta kornjače koje polažu jaja u blizini otoka, zbog toga što je more veoma toplo. Obavezno posjetite i glavni grad Zante, te se upoznajte s njegovom nevjerojatnom sličnošću s čuvenom Venecijom kada se gleda s mora.

Pa ipak, on po čemu je Zakintos ipak najpoznatiji jeste grad Laganas i njegov noćni provod. Omogućeno je partijanje do ranih jutarnjih časova, gdje koktele možete dobiti po veoma niskim cijenama u odnosu na kvalitetu provoda.

Lefkada – nezaobilazna točka na karti Grčke

Ako za sebe kažete da ste pravi ljubitelj grčkih otoka i generalno ove zemlje, sigurno je da ste upoznati s ljepotama koje pruža otok Lefkada. Glavna odlika plaža na ovom četvrtom po veličini otoku u Jonskom moru jesu divlje plaže, do kojih možete doći organiziranim prijevozom ili izjavljivanjem povoljnih skutera i automobila.

Još jedna od prednosti Lefkade je što ona nije pretjerano velika, tako da je možete obići za samo par sati vožnje. Priobalni dio ima sve karakteristika najboljih plaža širom svijeta.

Pokretni most povezuje otok s kopnom, što dodatno ubrzava putovanje.

U glavnom gradu Lefkasu, do koga se dolazi odmah nakon prelaska mosta, nalazi se veliki broj pristupačnih marketa među kojima je Lidl, ali i za brzu hranu na ulici vam neće biti potrebno više od nekoliko eura za obrok.

Nidri je omiljeno ljetovalište i centralna točka turista, dok su cijene hrane i pića zaista primamljive. U većini restorana kompletan obrok uz kavu možete dobiti za svega desetak eura.

Krf – spoj turističkih atrakcija i prelijepih plaža

Krf predstavlja jednu od destinacija u Grčkoj koja je pravi spoj tradicije i suvremenosti. Građevine na otoku neodoljivo podsjećaju na male, talijanske gradove, ali opet posjeduju sve ono što ih autentično čini grčkim.

Lokaliteti koje definitivno morate obići na Krfu kako biste spoznali njegovu dugogodišnju historiju i ljepotu jesu Sv. Juraja (stara tvrđava) i Neo Frourio (Nova tvrđava) u glavnom gradu , galeriju Liston, kao i cjelokupan centar s popločanim trgovima, gdje se često održavaju razne kulturne manifestacije.

Kvalitetan provod omogućen je u mjestima Kavos i Sidari, koji privlače mlade turiste iz cijelog regiona i Europe. Pristupačne cijene pića, hrane i izleta su nešto zbog čega je popularnost ovog otoka velika.

Ako se odlučite za posjetu Krfu, preporučujemo da i u ovom slučaju iznajmite skuter, te u vlastitoj režiji obilazite čuvene plaže od kojih se izdvajaju Marathias, Paleokastrica i Glyfada.

Grčki otoci su veoma popularna za sve turiste zbog nevjerovano pogodnog odnosa cijene i kvaliteta samog putovanja. Ljetovanje ovog tipa će vam omogućiti da obiđete fantastične plaže, jedete čuvene grčke specijalitete i savršeno se provedete za veoma pristupačnu sumu novca.

Link originalnog teksta

Autor

PODIJELI