Što je doula i zašto se sve više trudnica odlučuje na ovakvu vrstu pomoći

Autor

KATEGORIJA

PODIJELI


Što je doula i je li pravi izbor za vas

Čak i ako imate savršenu podršku supruga i ostatka obitelji, pa i ako su pročitali sve moguće knjige zajedno s vama, njihova uloga u cijelom procesu donekle je ograničena. U želji da imate kontrolu nad svojim tijelom, porodom i da se poštuju vaše želje i planovi, potrebno vam je stručno vodstvo osobe s iskustvom. Ako se pitate što je doula, ona je upravo to. Emocionalna i mentalna podrška za vrijeme trudnoće, poroda i prvih tjedana s bebicom.

Sve su popularnije

Doule u nekom obliku postoje već stoljećima. Ako se pitate što je doula, a što primalja, valja ih razlikovati. Primalje ili “babice” su medicinski djelatnici i brinu o zdravlju žene tijekom i nakon poroda. Obavezna je njihova prisutnost na kućnim porodima, dok doula nije. Doule u pravilu nisu zdravstveni djelatnici i ne pružaju nikakvu pomoć toga tipa, već emocionalnu i mentalnu. Idealno je na porodu imati i doulu i primalju. Zanimljivo je da jedan od najstarijih centara za pomoć pri porodu i edukaciji doula i danas postoji. Radi se o The Farm Midwifery centru u Tennesseeju, a osnovan je 1971. godine. Žene iz cijelog svijeta ovdje dolaze kako bi iskusile prirodan, mindful porod, a mjesto je to i gdje brojne doule stječu svoje kvalifikacije.

I dok je prije nekoliko godina ovaj pojam još uvijek bio relativno stran na našim područjima, danas se o doulama priča javno i često.

Sve više žena odlučuje se na takav angažman, a često traže preporuku i iskustvo drugih trudnica. Kod poroda u bolnici, doule su obično pratnja, no većina žena uzima ih ako se odlučuju na porod kod kuće.

Porod kakav vi želite

Svaka trudnica je različita. Neke su toliko informirane da znaju točno kakav porod i u kojim uvjetima žele. Druge nemaju posebnih želja, već slušaju savjete liječnika. I jednima i drugima cilj je isti: na svijet donijeti zdravu bebicu i uspješno se oporaviti nakon poroda. Važno je napomenuti da sve što želite ili ne želite je u redu dokle god ne ugrožava vas ili bebu. Doula je tu da vam prilikom poroda stvori ugodnu atmosferu, uz što manje stresa i što više fokusa na ono predivno što slijedi. Kada se radi o porodu kod kuće, uz doulu je svakako prisutan i liječnik ili primalja, a u bolnici je to ionako standard.

Povezano: Vježbe kojima ćete pripremiti tijelo za trudnoću

Porod kod kuće još uvijek nije do kraja definiran našim zakonom. Žene koje se odluče na njega moraju angažirati iskusnu primalju. Uz nju je doula tada najbolja opcija jer se porod odvija u udobnosti vašeg doma gdje vas ona dodatno umiruje i navodi kroz cijeli proces. Bez obzira na što se odlučili, bilo oko vrste poroda ili angažiranja doule, potrebno se na vrijeme informirati kako bi cijelo iskustvo bilo ugodno i sigurno za vas i dijete.

Podrška i nakon poroda

Doula osim što je uz vas tijekom trudnoće i poroda, ostaje obično i prvih nekoliko sati nakon što bebica dođe na svijet. Posvećena je samo vama, pomaže prilikom uspostave dojenja, pravilnog držanja bebe i odgovara na sva vaša pitanja. Iako doula može biti i muškarac i žena, najčešće se radi o ženama koje su i same prošle trudnoću i porod. Tako osim stručne strane, dobivate i onu iskustvenu, osobnu. Kako se radi o vrlo osjetljivom periodu u životu svake žene, važno je da oko sebe imate ljude kojima vjerujete i koji vam služe. Doula je upravo to – privremeni produžetak vaše obitelji i prijeko potreban oslonac.

Source link

Autor

PODIJELI